Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowychim. Marii Curie - Skłodowskiej
ADRES: ul. Kraszewskiego 3, 37-500 Jarosław, woj. podkarpackiee-mail: zsschiosekretariat@interia.eu tel/fax: 16-6216414
v 03/2023
”THINK BIG TO SUCCEED”
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG
GASTRONOMICZNYCH
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, biologia lub chemiaPrzedmiot rozszerzony: język angielskiPierwszy język obcy: język angielskiDrugi język obcy: włoski lub niemieckiMinimum punktowe: 60 pkt.Jeżeliinteresujeszsięnowoczesnymitrendamiwżywieniu,cenisz „zdrowąkuchnię”,lubiszpracowaćzludźmi,jesteśkreatywny i chceszrozwijaćswojeumiejętnościtonaszetechnikumżywienia i usługgastronomicznychjestkierunkiemdlaCiebie.Rozwijającysię prężnieprzemysłturystycznyorazmodanazdrowystylżycia stwarzają duże możliwości rozwoju i zatrudnienia.Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:•sporządzaniaiekspedycjipotrawinapojówzwykorzystaniemnowoczesnych technik, •układania i oceny jadłospisów,•planowania i oceny żywienia,•podstaw dietetyki,•planowania i realizacji usług gastronomicznych,•organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,•prowadzenia własnej działalności gospodarczej,•stosowanianowoczesnychmetodzarządzaniaifinansowaniadziałalności gospodarczej,•obsługispecjalistycznychprogramówkomputerowychwykorzystywanych w gastronomii.Przedmioty zawodowe teoretyczne:•Technologia gastronomiczna•Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii•Zasady żywienia•Organizacja usług gastronomicznych•Język angielski zawodowyPrzedmioty zawodowe praktyczne:•Pracownia gastronomiczna•Pracownia organizacji usług gastronomicznychWprogramienauczaniatakżedodatkowaumiejętność:Profesjonalneparzenie kawy czyli umiejętności baristy.Przedmioty:•Baristyka, •Pracownia baristyczna Kształcimywnowoczesnychpracowniachiunajlepszychpracodawcówwkrajui za granicą.Nauka w tym zawodzie umożliwia:•uzyskanieświadectwpotwierdzającychkwalifikacjewzawodzieuznawanychw całej Unii Europejskiej:oHGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań.oHGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.•zdobycie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych,•zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach.Absolwenci mogą podjąć pracę w:•wobiektachzbiorowegożywienialubzakwaterowania(restauracje,hotele, pensjonaty bary i in.) w kraju i zagranicą,•w zakładach przemysłowej produkcji potraw lub półproduktów,•instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności,•w Fitness Club na stanowisku doradca w zakresie prawidłowego żywienia,•wsamodzielnieprowadzonejdziałalnościwzakresieusługgastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.Absolwencimogąrównieżpodjąćnaukęnastudiachwyższychnakierunkach: technologiażywności,dietetyka,żywienieczłowiekainaukikonsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka i in.Możesztakżerozwijaćswojezainteresowaniaikreatywnośćorazuzyskiwać dodatkowe kwalifikacje zawodowe korzystając z naszej bogatej oferty.Mamy Ciebie następujące propozycje:•praktykizawodowerealizowanewrenomowanychhotelachirestauracjach (Hotel Arłamów, Bacówka Radawa, Grand Hotel Rzeszów),•stażeipraktykizawodowerealizowanewramachprojektówunijnych(Grecja, Hiszpania, Włochy, Niemcy),•wyjazdy na targi branżowe w kraju i za granicą,•konkursy i warsztaty „pod okiem” mistrzów kulinarnych, •pokazy szefów kuchni,•przygotowanie i organizacja bankietów.Nowości od 2022/23 to kursy i szkolenia: •kelner •barman •dieta śródziemnomorska•fitness i dieta.Znamimożeszteżrozwijaćswojekompetencjespołeczneipersonalne.Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.JeślimieszkaszdalekoodJarosławiaczekanaCiebiemiejscewbursie >>>>> http://www.zpowjaroslaw.pl .
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCHPrzedmioty punktowane:j.polski, j.angielski, matematyka, biologia lub chemiaPrzedmiot rozszerzony: język angielskiDrugi język obcy: włoski lub niemieckiMinimum punktowe: 60 pkt.„THINK BIG TO SUCCEED”Jeżeliinteresujeszsięnowoczesnymitrendami w żywieniu,cenisz„zdrowąkuchnię”,lubiszpracować z ludźmi,jesteśkreatywnyichceszrozwijaćswoje umiejętnościtonaszetechnikumżywieniaiusług gastronomicznychjestkierunkiemdlaCiebie.Rozwijający sięprężnieprzemysłturystycznyorazmodanazdrowystyl życia stwarzają duże możliwości rozwoju i zatrudnienia.Kształcącsięwtymzawodziezdobędzieszwiedzęiumiejętności z zakresu:•sporządzaniaiekspedycjipotrawinapojówzwykorzystaniem nowoczesnych technik, •układania i oceny jadłospisów,•planowania i oceny żywienia,•podstaw dietetyki,•planowania i realizacji usług gastronomicznych,•organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,•prowadzenia własnej działalności gospodarczej,•stosowanianowoczesnychmetodzarządzaniaifinansowania działalności gospodarczej,•obsługispecjalistycznychprogramówkomputerowychwyk. w gastronomii.Przedmioty zawodowe teoretyczne:•Technologia gastronomiczna•Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii•Zasady żywienia•Organizacja usług gastronomicznych•Język angielski zawodowyPrzedmioty zawodowe praktyczne:•Pracownia gastronomiczna•Pracownia organizacji usług gastronomicznychWprogramienauczaniatakżedodatkowaumiejętność:Profesjonalne parzenie kawy czyli umiejętności baristy.Przedmioty:•Baristyka, •Pracownia baristyczna Kształcimywnowoczesnychpracowniachiunajlepszychpracodawców w kraju i za granicą.Nauka w tym zawodzie umożliwia:•uzyskanieświadectwpotwierdzającychkwalifikacjewzawodzie uznawanych w całej Unii Europejskiej:oHGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań.oHGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.•zdobycie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych,•zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach.Absolwenci mogą podjąć pracę w:•wobiektachzbiorowegożywienialubzakwaterowania(restauracje, hotele, pensjonaty bary i in.) w kraju i zagranicą,•w zakładach przemysłowej produkcji potraw lub półproduktów,•instytucjachzajmującychsięupowszechnianiemwiedzyożywieniu i żywności,•wFitnessClubnastanowiskudoradcawzakresieprawidłowego żywienia,•wsamodzielnieprowadzonejdziałalnościwzakresieusług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.Absolwencimogąrównieżpodjąćnaukęnastudiachwyższychna kierunkach:technologiażywności,dietetyka,żywienieczłowieka i naukikonsumenckie,nowoczesnaorganizacjaizarządzaniew gastronomii, hotelarstwo i turystyka i in.Możesztakżerozwijaćswojezainteresowaniaikreatywnośćoraz uzyskiwaćdodatkowekwalifikacjezawodowekorzystającznaszej bogatej oferty.Mamy Ciebie następujące propozycje:•praktykizawodowerealizowanewrenomowanychhotelach i restauracjach(HotelArłamów,BacówkaRadawa,GrandHotel Rzeszów),•stażeipraktykizawodowerealizowanewramachprojektów unijnych (Grecja, Hiszpania, Włochy, Niemcy),•wyjazdy na targi branżowe w kraju i za granicą,•konkursy i warsztaty „pod okiem” mistrzów kulinarnych, •pokazy szefów kuchni,•przygotowanie i organizacja bankietów.Nowości od 2022/23 to kursy i szkolenia: •kelner •barman •dieta śródziemnomorska•fitness i dietetyka.Znamimożeszteżrozwijaćswojekompetencjespołecznei personalne. Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.JeślimieszkaszdalekoodJarosławiaczekanaCiebiemiejscewbursie >>>>> http://www.zpowjaroslaw.pl ..