Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowychim. Marii Curie - Skłodowskiej
ADRES: ul. Kraszewskiego 3, 37-500 Jarosław, woj. podkarpackiee-mail: zsschiosekretariat@interia.eu tel/fax: 16-6216414
v 03/2023
”THINK BIG TO SUCCEED”
TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
z innowacjami “Reklama w biznesie” oraz “Organizator wydarzeń”
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografiaPrzedmiot rozszerzony: język angielskiPierwszy język obcy: język angielskiDrugi język obcy: włoski lub niemieckiMinimum punktowe: 60 pkt.THINK BIG TO SUCCEEDJeżeliceniszróżnorodnośćiwyzwania,chceszpoznaćtajnikiobsługi gościorazzasadymarketingu,promocji,reklamyiorganizacjiusług gastronomicznych,interesujeszsiękunsztembarmańskim, baristycznym,sommelierskim,lubiszkontaktzludźmi,pragniesz poznaćzwyczajeikulturęróżnychnarodówipogłębićumiejętności językowetonaszetechnikumusługkelnerskichjestkierunkiemdla Ciebie.Technikusługkelnerskichtokierunek,któryłączywsobiedwa zawody:kelneraimanageragastronomii.Współczesnyrynekpracy potrzebujeosóbwszechstronniewykształconych,oszerokich perspektywach a my Tobie to oferujemy.Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:•prowadzeniadziałalnościpromocyjnej,reklamowejorazsprzedażyusług gastronomicznych,●wykonywania czynności związanych z kompleksową obsługą gości,●planowania usług gastronomicznych,●organizowaniausługgastronomicznychwlokalugastronomicznymorazw miejscu wskazanym przez zamawiającego,●rozliczania usług kelnerskich,●stosowania nowoczesnych metod zarządzania i marketingu,●korzystaniaznarzędziinfo-technicznychwspomagającychwykonywaniezadań zawodowych,●obsługiprogramówiaplikacjidotworzeniaformatówwizualnych:grafiki, obrazu, filmu, prezentacji, krótkiego tekstu,● biegłego posługiwania się językiem angielskim zawodowym,● prowadzenia własnej działalności gospodarczej, ● adaptacji do zmieniającego się środowiska pracy i zewnętrznych okoliczności,● współpracy w zespole osób z różnych dziedzin i specjalizacji.Kierunkowe przedmioty zawodowe teoretyczne:•Technologia gastronomiczna•Obsługa konsumenta•Język angielski zawodowy•Przedsiębiorstwo gastronomiczne•Organizacja usług gastronomicznychKierunkowe przedmioty zawodowe praktyczne:•Pracownia gastronomiczna•Pracownia usług kelnerskich•Pracownia organizacji usług gastronomicznychZajęciateoretyczneipraktycznewramachdodatkowejumiejętnościzawodowej: Baristyka,Pracowniabaristyczna–Profesjonalneparzeniekawy(umiejętności baristy).Uczeńodbywarównież8tygodniowąpraktykęzawodowąwrenomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą. Jakośćświadczonychusług,profesjonalizmorazmożliwościrealizowaniasię uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych.Nauka w tym zawodzie umożliwia:●uzyskanieświadectwpotwierdzającychkwalifikacjewzawodzieuznawanychw całej Unii Europejskiej:oHGT.01. Wykonywanie usług kelnerskichoHGT.11. Organizacja usług gastronomicznych● zdobycie tytułu technika usług kelnerskich● zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach.Absolwent może być zatrudniony w kraju i za granicą jako:● organizator imprez okolicznościowych,● manager zakładu gastronomicznego,● manager usług cateringowych,●organizatorusługwhotelach,kawiarniach,barach,pensjonatach,ośrodkach wczasowych,●organizatorusługruchomejbazynoclegowejnp.napromachpasażerskich, statkach wycieczkowych,● barman,● szef obsługi kelnerskiej, kelner.KażdyabsolwentTechnikumusługkelnerskichjestprzygotowanyjestdo prowadzeniawłasnejfirmywzakresieusługgastronomicznych,hotelarskichi agroturystycznych.Absolwenci mogą również podjąć naukę na studiach wyższych na kierunkach:zarządzanieimarketing,hotelarstwo,turystykairekreacjalubinnychoraz podnosić swoje kwalifikacje na kursach zawodowych.Możesztakżerozwijaćswojezainteresowaniaikreatywnośćorazuzyskiwać dodatkowe kwalifikacje zawodowe korzystając z naszej bogatej oferty.Mamy dla Ciebie następujące propozycje:●praktykizawodowewrenomowanychrestauracjachihotelach,firmach cateringowychwPolsceizagranicą(HotelArłamów,BacówkaRadawa,Grand Hotel Rzeszów),●stażeipraktykizawodowerealizowanewramachprojektówunijnych(Grecja, Hiszpania, Włochy, Niemcy),●warsztatyprowadzoneprzezmistrzówkelnerskich,specjalistówzarządzania zakładami gastronomicznymi, barmanów i baristów,●rozwijaniepasjiwramachzajęćzawodowych,prowadzonychwrzeczywistych warunkach pracy i podczas obsługi eventów,●poszerzeniewiedzyiumiejętnościpoprzezudziałwcertyfikowanymkursie „Barman - sommelier”,●możliwośćsprawdzeniaswoichumiejętnościpoprzezudziałwogólnopolskichi międzynarodowych konkursach branżowych.Nowośćod2022/2023:dodatkowaumiejętność–profesjonalneparzeniekawy (umiejętnościbaristy)orazinnowacje:„Reklamawbiznesie”,„Organizator wydarzeń”.Dodatkowaumiejętność„Barista”-poznaszmetodyparzeniakawy,wpływu dodatkównajejsmakoraznauczyszsięciekawiejąpodawaćzwykorzystaniem cafeart.Opanujeszrównieżumiejętnośćprowadzeniakomunikacji interpersonalnej, która zaciekawia i angażuje rozmówców.Innowacja„Reklamawbiznesie”toinnowacjarealizowanatylkownaszej szkole.Uczniowieuczestnicząwwarsztatachprojektowaniareklamyinternetowej, tworzeniaspotówreklamowych,projektowaniaulotek,wizytówek,kartmenu, plakatóworazgadżetówreklamowych,obróbkizdjęć,planowaniakampanii reklamowej, wykorzystania druku 3D w reklamie.Innowacja„Organizatorwydarzeń”tozajęciaprzygotowującedopracy organizatoraspotkań,konferencji,targów,wystaw,wydarzeńkulturalnych,eventówbiznesowych,korporacyjnych,marketingowych,charytatywnych, rozrywkowych, rekreacyjnych i sportowych.Certyfikowanykurs:„Barman-sommelier”.Dziękinimzgłębisztajniki sporządzanianapojówmieszanych,ichdekoracjiorazsposobówpodawania, poznaszzasadybudowaniarelacjizgośćmi.Kurspozwalarównieżnauzyskanie umiejętnościdopasowywaniawindopotraw,odpowiedniegoichpodawaniaorazna poznanie tajników winifikacji.Wszystko to zapewni Ci lepszy start na współczesnym, wymagającym rynku pracy.Znamimożeszteżrozwijaćswojekompetencjespołeczneipersonalne.Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.JeślimieszkaszdalekoodJarosławiaczekanaCiebiemiejscewbursie >>>>> http://www.zpowjaroslaw.pl .
z innowacjami “Reklama w biznesie” oraz “Organizator
wydarzeń”
Przedmioty punktowane:j.polski, j.angielski, matematyka, biologia lub chemiaPrzedmiot rozszerzony: język angielskiDrugi język obcy: włoski lub niemieckiMinimum punktowe: 60 pkt.THINK BIG TO SUCCEEDJeżeliceniszróżnorodnośćiwyzwania,chceszpoznać tajnikiobsługigościorazzasadymarketingu,promocji, reklamyiorganizacjiusługgastronomicznych,interesujesz siękunsztembarmańskim,baristycznym,sommelierskim, lubiszkontaktzludźmi,pragnieszpoznaćzwyczajei kulturęróżnychnarodówipogłębićumiejętnościjęzykowe tonaszetechnikumusługkelnerskichjestkierunkiemdla Ciebie.Technikusługkelnerskichtokierunek,któryłączy wsobiedwazawody:kelneraimanageragastronomii. Współczesnyrynekpracypotrzebujeosóbwszechstronnie wykształconych,oszerokichperspektywachamyTobieto oferujemy.Kształcącsięwtymzawodziezdobędzieszwiedzęiumiejętnościz zakresu:•prowadzeniadziałalnościpromocyjnej,reklamowejorazsprzedaży usług gastronomicznych,●wykonywania czynności związanych z kompleksową obsługą gości,●planowania usług gastronomicznych,●organizowaniausługgastronomicznychwlokalugastronomicznym oraz w miejscu wskazanym przez zamawiającego,●rozliczania usług kelnerskich,● stosowania nowoczesnych metod zarządzania i marketingu,●korzystaniaznarzędziinfotechnicznychwspomagających wykonywanie zadań zawodowych,●obsługiprogramówiaplikacjidotworzeniaformatówwizualnych: grafiki, obrazu, filmu, prezentacji, krótkiego tekstu,● biegłego posługiwania się językiem angielskim zawodowym,● prowadzenia własnej działalności gospodarczej, ●adaptacjidozmieniającegosięśrodowiskapracyizewnętrznych okoliczności,● współpracy w zespole osób z różnych dziedzin i specjalizacji.Kierunkowe przedmioty zawodowe teoretyczne:•Technologia gastronomiczna•Obsługa konsumenta•Język angielski zawodowy•Przedsiębiorstwo gastronomiczne•Organizacja usług gastronomicznychKierunkowe przedmioty zawodowe praktyczne:•Pracownia gastronomiczna•Pracownia usług kelnerskich•Pracownia organizacji usług gastronomicznychZajęciateoretyczneipraktycznewramachdodatkowejumiejętności zawodowej:Baristyka,Pracowniabaristyczna–Profesjonalne parzenie kawy (umiejętności baristy).Uczeńodbywarównież8tygodniowąpraktykęzawodowąw renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą. Jakośćświadczonychusług,profesjonalizmorazmożliwości realizowaniasięuczniówsąpriorytetemwwyborzeobiektówdo odbywania praktyk zawodowych.Nauka w tym zawodzie umożliwia:●uzyskanieświadectwpotwierdzającychkwalifikacjewzawodzie uznawanych w całej Unii Europejskiej:oHGT.01. Wykonywanie usług kelnerskichoHGT.11. Organizacja usług gastronomicznych● zdobycie tytułu technika usług kelnerskich● zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach.Absolwent może być zatrudniony w kraju i za granicą jako:● organizator imprez okolicznościowych,● manager zakładu gastronomicznego,● manager usług cateringowych,●organizatorusługwhotelach,kawiarniach,barach,pensjonatach, ośrodkach wczasowych,●organizatorusługruchomejbazynoclegowejnp.napromach pasażerskich, statkach wycieczkowych,● barman,● szef obsługi kelnerskiej, kelner.KażdyabsolwentTechnikumusługkelnerskichjestprzygotowanyjest doprowadzeniawłasnejfirmywzakresieusługgastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych. Absolwencimogąrównieżpodjąćnaukęnastudiachwyższychna kierunkach:zarządzanieimarketing,hotelarstwo,turystykai rekreacjalubinnychorazpodnosićswojekwalifikacjenakursach zawodowych.Możesztakżerozwijaćswojezainteresowaniaikreatywnośćoraz uzyskiwaćdodatkowekwalifikacjezawodowekorzystającznaszej bogatej oferty.Mamy dla Ciebie następujące propozycje:●praktykizawodowewrenomowanychrestauracjachihotelach, firmachcateringowychwPolsceizagranicą(Hotel Arłamów,Bacówka Radawa, Grand Hotel Rzeszów),●stażeipraktykizawodowerealizowanewramachprojektów unijnych (Grecja, Hiszpania, Włochy, Niemcy),●warsztatyprowadzoneprzezmistrzówkelnerskich,specjalistów zarządzania zakładami gastronomicznymi, barmanów i baristów,●rozwijaniepasjiwramachzajęćzawodowych,prowadzonychw rzeczywistych warunkach pracy i podczas obsługi eventów,●poszerzeniewiedzyiumiejętnościpoprzezudziałwcertyfikowanym kursie „Barman - sommelier”,●możliwośćsprawdzeniaswoichumiejętnościpoprzezudziałw ogólnopolskich i międzynarodowych konkursach branżowych.Nowośćod2022/2023:dodatkowaumiejętność–profesjonalne parzeniekawy(umiejętnościbaristy)orazinnowacje:„Reklamaw biznesie”, „Organizator wydarzeń”.Dodatkowaumiejętność„Barista”-poznaszmetodyparzeniakawy, wpływudodatkównajejsmakoraznauczyszsięciekawiejąpodawać zwykorzystaniemcafeart.Opanujeszrównieżumiejętność prowadzeniakomunikacjiinterpersonalnej,którazaciekawiai angażuje rozmówców.Innowacja„Reklamawbiznesie”toinnowacjarealizowanatylkow naszejszkole.Uczniowieuczestnicząwwarsztatachprojektowania reklamyinternetowej,tworzeniaspotówreklamowych,projektowania ulotek,wizytówek,kartmenu,plakatóworazgadżetówreklamowych, obróbkizdjęć,planowaniakampaniireklamowej,wykorzystaniadruku 3D w reklamie.Innowacja„Organizatorwydarzeń”tozajęciaprzygotowującedo pracyorganizatoraspotkań,konferencji,targów,wystaw,wydarzeń kulturalnych,eventówbiznesowych,korporacyjnych,marketingowych, charytatywnych, rozrywkowych, rekreacyjnych i sportowych.Certyfikowanykurs:„Barman-sommelier”.Dziękinimzgłębisz tajnikisporządzanianapojówmieszanych,ichdekoracjiorazsposobów podawania,poznaszzasadybudowaniarelacjizgośćmi.Kurspozwala równieżnauzyskanieumiejętnościdopasowywaniawindopotraw, odpowiedniego ich podawania oraz na poznanie tajników winifikacji.WszystkotozapewniCilepszystartnawspółczesnym,wymagającym rynku pracy.Znamimożeszteżrozwijaćswojekompetencjespołecznei personalne. Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.Jeśli mieszkasz daleko od Jarosławia czeka na Ciebie miejsce w bursie.http://www.zpowjaroslaw.pl..