Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowychim. Marii Curie - Skłodowskiej
ADRES: ul. Kraszewskiego 3, 37-500 Jarosław, woj. podkarpackiee-mail: zsschiosekretariat@interia.eu tel/fax: 16-6216414
v 03/2023
”THINK BIG TO SUCCEED”
TECHNIK TECHNOLOGII
ŻYWNOŚCI
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, chemia lub biologiaPrzedmiot rozszerzony: język angielskiPierwszy język obcy: język angielskiDrugi język obcy: włoski lub niemieckiMinimum punktowe: 60 pkt.Co jeść, by przez całe swoje życie cieszyć się zdrowiem? Jak nowoczesne technologie wykorzystuje się w produkcji żywności? Jakimimetodamiprzetwarzaćsurowceroślinneizwierzęcew produktyspożywczeowysokiejwartościodżywczejorazwalorach dietetycznych? Czy żywność można wyprodukować w laboratorium ?NatakieiinnepytaniaznajdzieszodpowiedźwnaszymTechnikumtechnologii żywności,tozawód,dziękiktóremudowieszsięciekawychrzeczynatemat żywności i jej wytwarzania.Jakotechniktechnologiiżywnościbędzieszmógłpodjąćpracęwprzedsiębiorstwie zajmującymsięprzetwórstwem,produkcjąlubdystrybucjąproduktów spożywczych, laboratorium analizy i oceny żywności.Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu: •magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów spożywczych•stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów spożywczych•opracowywaniarecepturorazsporządzaniapółproduktówiwyrobów spożywczych•nowoczesnych oraz tradycyjnych technik i technologii produkcji żywności•organizowaniainadzorowaniaprzebieguprocesówtechnologicznych w przetwórstwie spożywczym•prowadzeniabadańlaboratoryjnychsurowców,półproduktówigotowych wyrobów spożywczych.Kierunkowe pzedmioty zawodowe:•Technologie produkcji cukierniczej•Technologia żywności•Technika w cukiernictwie•Analiza żywności•Pracownia cukiernicza•Laboratorium analizy żywności•Pracownia organizacji produkcji wyrobów spożywczych•Język angielski zawodowy•Praktyka zawodowa w kraju lub za granicą.Nauka w tym zawodzie umożliwia: •zdobycie tytułu technika technologii żywności•uzyskanieświadectwpotwierdzającychkwalifikacjewzawodzieuznawanychw całej Unii EuropejskiejoSPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczychoSPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych•zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach•kontynuowanienaukinastudiachnakierunku:technologiażywności,żywienie człowieka,dietetyka,biotechnologia,analizażywności,towaroznawstwo, bezpieczeństwo i produkcja żywności.Atrakcyjne warunki kształcenia w tym zawodzie realizowane są w ramach: •zajęćpraktycznychrealizowanychwnowoczesnychpracowniachzawodowych (cukierniczo-piekarskiej, chemicznej, mikrobiologicznej),•zajęć zawodowych na uczelniach, •praktykzawodowychwzakładachprzemysłuspożywczegoorazrealizowanych w ramach projektów Erasmus+,•innowacji „Dietetyka”,•wyjazdównatargibranżoweorazwycieczkidozakładówprzemysłu spożywczego,•konkursów szkolnych i międzyszkolnych oraz olimpiadach branżowych,•warsztatów„podokiem”mistrzówcukiernictwaispecjalistówtechnologii żywności.Zawód technologa żywności ma szerokie perspektywy oraz zatrudnienia jako:•główny technolog•kierownik produkcji•specjalista/kierownik działu jakości•kierownik laboratorium•dietetyk•intendent/intendentka•referent ds. rozliczeń produkcji•prowadzić własną działalność gospodarcząWramachdodatkowychzajęćzDietetykipoznaszczynnikiwarunkującesposób żywieniaistylżyciaczłowiekaorazzasadyżywieniadietetycznego.Zajęcia z dietetykiemorazwyjazdyiwarsztatyzespecjalistamiżywienia/dietetykina uczelnipozwoląprzygotowaćjadłospisydlawybranychdietorazpoznać zakres/charakterpracydietetyka.Samodzielnieprzygotujeszwybranądietęoraz zestawyposiłków.UdziałwzajęciachpozwoliCidokonywaćświadomych i zdrowych wyborów żywieniowych.Znamimożeszteżrozwijaćswojekompetencjespołeczneipersonalne.Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.JeślimieszkaszdalekoodJarosławiaczekanaCiebiemiejscewbursie >>>>> http://www.zpowjaroslaw.pl .
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCIPrzedmioty punktowane:j.polski, j.angielski, matematyka, chemia lub biologiaPrzedmiot rozszerzony: język angielskiDrugi język obcy: włoski lub niemieckiMinimum punktowe: 60 pkt.„THINK BIG TO SUCCEED”1.Co jeść, by przez całe swoje życie cieszyć się zdrowiem? 2.Jak nowoczesne technologie wykorzystuje się w produkcji żywności? 3.Jakimimetodamiprzetwarzaćsurowceroślinneizwierzęcewprodukty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej oraz walorach dietetycznych?4.Czy żywność można wyprodukować w laboratorium ?NatakieiinnepytaniaznajdzieszodpowiedźwnaszymTechnikumtechnologii żywności,tozawód,dziękiktóremudowieszsięciekawychrzeczynatemat żywności i jej wytwarzania.Jakotechniktechnologiiżywnościbędzieszmógłpodjąćpracęw przedsiębiorstwiezajmującymsięprzetwórstwem,produkcjąlubdystrybucją produktów spożywczych, laboratorium analizy i oceny żywności.Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu: •magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów spożywczych•stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów spożywczych•opracowywaniarecepturorazsporządzaniapółproduktówiwyrobów spożywczych•nowoczesnych oraz tradycyjnych technik i technologii produkcji żywności•organizowaniainadzorowaniaprzebieguprocesówtechnologicznychw przetwórstwie spożywczym•prowadzeniabadańlaboratoryjnychsurowców,półproduktówigotowych wyrobów spożywczych.Kierunkowe pzedmioty zawodowe:•Technologie produkcji cukierniczej•Technologia żywności•Technika w cukiernictwie•Analiza żywności•Pracownia cukiernicza•Laboratorium analizy żywności•Pracownia organizacji produkcji wyrobów spożywczych•Język angielski zawodowy•Praktyka zawodowa w kraju lub za granicą.Nauka w tym zawodzie umożliwia: •zdobycie tytułu technika technologii żywności•uzyskanieświadectwpotwierdzającychkwalifikacjewzawodzieuznawanychw całej Unii Europejskiej - SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych - SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych•zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach•kontynuowanienaukinastudiachnakierunku:technologiażywności,żywienie człowieka,dietetyka,biotechnologia,analizażywności,towaroznawstwo, bezpieczeństwo i produkcja żywności.Atrakcyjne warunki kształcenia w tym zawodzie realizowane są w ramach: •zajęćpraktycznychrealizowanychwnowoczesnychpracowniachzawodowych (cukierniczo-piekarskiej, chemicznej, mikrobiologicznej)•zajęć zawodowych na uczelniach •praktykzawodowychwzakładachprzemysłuspożywczegoorazrealizowanych w ramach projektów Erasmus + •innowacji „Dietetyka”•wyjazdównatargibranżoweorazwycieczkidozakładówprzemysłu spożywczego•konkursów szkolnych i międzyszkolnych oraz olimpiadach branżowych•warsztatów„podokiem”mistrzówcukiernictwaispecjalistówtechnologii żywności.Zawód technologa żywności ma szerokie perspektywy oraz zatrudnienia jako:•główny technolog•kierownik produkcji•specjalista/kierownik działu jakości•kierownik laboratorium•dietetyk•intendent/intendentka•referent ds. rozliczeń produkcji•prowadzić własną działalność gospodarcząWramachdodatkowychzajęćzDietetykipoznaszczynnikiwarunkującesposób żywieniaistylżyciaczłowiekaorazzasadyżywieniadietetycznego.Zajęciaz dietetykiemorazwyjazdyiwarsztatyzespecjalistamiżywienia/dietetykina uczelnipozwoląprzygotowaćjadłospisydlawybranychdietorazpoznać zakres/charakterpracydietetyka.Samodzielnieprzygotujeszwybranądietęoraz zestawyposiłków.UdziałwzajęciachpozwoliCidokonywaćświadomychi zdrowych wyborów żywieniowych.Znamimożeszteżrozwijaćswojekompetencjespołecznei personalne. Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.Jeśli mieszkasz daleko od Jarosławia czeka na Ciebie miejsce w bursie.http://www.zpowjaroslaw.pl..