Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowychim. Marii Curie - Skłodowskiej
ADRES: ul. Kraszewskiego 3, 37-500 Jarosław, woj. podkarpackiee-mail: zsschiosekretariat@interia.eu tel/fax: 16-6216414
v 03/2023
”THINK BIG TO SUCCEED”
TECHNIK HOTELARSTWA
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografiaPrzedmiot rozszerzony: język angielskiPierwszy język obcy: język angielskiDrugi język obcy: włoski lub niemieckiMinimum punktowe: 60 pkt.Lubiszpodróże,interesujeszsiępoznawaniemróżnychkultur,ludzi, Twojąpasjąjestrekreacja,sport?Amożewprzyszłościchciałbyś zajmowaćsięsprzedażąitworzeniemoferttakichiwieluinnych usług? Jeżeli tak to ten kierunek jest właśnie dla Ciebie!Dziękidynamicznierozwijającejsiębranżyturystycznohotelarskiejtechnik hotelarstwatozawódzprzyszłością.Istotątegozawodujestprzedewszystkim kontaktzdrugimczłowiekiem,kreatywnośćatakżeumiejętnośćpodejmowania odpowiednichdecyzji.Ważnajesttakżeumiejętnośćpracyprzypomocy programówrecepcyjnych,któresłużądosprawnejikompleksowejobsługigościa hotelowego.Kierunektenłączywsobie3zawody:hotelarz,kelner,organizator turystyki.Gwarantujemywysokipoziomkształceniaogólnegoizawodowego, przygotowujemyprzyszłychpracownikówbranżyhotelarskiej,gastronomicznej i turystycznej,którzymająmożliwośćpracywobiektachnoclegowych,biurach podróży,centrachinformacjiturystycznej,lotniskachorazdalszejedukacjina studiach wyższych.Kształcąc się w tym zawodzie nauczysz się jak:•rezerwować usługi hotelarskie,•wykonywać prace związane z obsługa gości w recepcji,•wypełniać dokumentację związaną z obsługą gości w hotelu,•rozliczać gościa z zamówionych usług,•przygotowywać jednostki mieszkalne do przyjęcia gości,•organizowaćusługirekreacyjne,sportowe,konferencyjneorazprzyjęcia okolicznościowe,•przygotowywać śniadania hotelowe,•założyćwłasnądziałalnośćgospodarcząiprowadzićswójobiekthotelarsko– gastronomiczny,•korzystaćznarzędziinfotechnicznychwspomagającychwykonywaniezadań zawodowych.W programie nauczania także dodatkowe umiejętności: •“Animator czasu wolnego”,•“Obsługa kelnerska w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie”.Animatorczasuwolnegoorganizujeczaswolnydlaróżnychgrupwiekowychoraz opracowujeirealizujeprogramykulturalno-rozrywkowych.Uczymyjakprowadzić zajęciasportowe,plastyczne,muzyczneiteatralne.Umiejętnośćtajest dodatkowymatutemdlaosóbubiegającychsięopracęwobiektachnoclegowych i rekreacyjnych.Obsługakelnerskawobiekcieświadczącymusługihotelarskie-tododatkowa umiejętnośćdającauprawnieniadopracywzawodziekelner.Nauczyszsięjak organizowaćstanowiskapracy,stosowaćwpraktycetechniki,metodyisystemy obsługigości,przygotowaćofertyusługgastronomicznychicateringowych, rozliczaćkonsumentówiusługi,stosowaćprogramykomputerowedoplanowania i promocjiusługorazkalkulacjikosztów,tworzyćkartymenuzuwzględnieniem informacji dotyczących: wartości odżywczej potraw, alergenów i cen.Przedmioty zawodowe teoretyczne:•Organizacja pracy w hotelarstwie,•Marketing usług hotelarskich,•Obsługa konsumenta,•Język angielski zawodowy,•Obsługa kelnerska,•Animacja czasu wolnego.Przedmioty zawodowe praktyczne:•Pracownia hotelarska,•Pracownia obsługi konsumenta,•Pracownia obsługi informatycznej,•Pracownia obsługi kelnerskiej,•Zajęcia z animacji w praktyce,•Praktyka zawodowa w kraju lub za granicą.NOWOŚĆ ! - Dodatkowe kwalifikacje w ramach kursów:•“Stewardessa/steward”-kursprzygotowujeprzyszłychpracownikówlinii lotniczych,statkówwycieczkowych,pasażerskich,doobsługigościpodczas lotu czy rejsu.•“Rezydentturystyczny”-kursdlaprzyszłychpracownikówbiurpodróży,na którymzdobędzieszwiedzęzzakresujakobsługiwaćgrupyturystyczne, opiekować się nimi w trakcie podróży i pobytu w hotelu szczególnie za granicą.•“Pilotwycieczek”-tokursdlaosób,którechcąwprzyszłościtowarzyszyć w podróżygrupomturystycznymisprawowaćnadnimiopiekęorazdbać o prawidłowy przebieg imprez turystycznych.•“Obsługakasfiskalnych,terminalipłatniczych”-kursnaktórympoznasz nowoczesneformypłatności,zasadyrozliczaniatransakcji,wystawiania dokumentów potwierdzających zapłatę.Rozwijanie dodatkowych umiejętności:•Organizacjaspotkańbiznesowych,konferencjiieventów-tozajęcia przygotowującedopracywdzialebiznesuikonferencji.Nauczyszsięjak przygotowaćizaaranżowaćsalę,sprawdzićwyposażenietechniczne i multimedialne,zorganizowaćbufetwprzerwachkawowych,zapewnić gościom nocleg oraz prowadzić niezbędną dokumentację.•Przewodnictwoturystyczne-toszkolenie,którepozwoliCinabyćumiejętnośćoprowadzaniaturystówpodanymobszarze,zabytkachorazudzielania fachowychinformacji.Dowieszsięjaksprawowaćopiekęnad gośćmi/turystami.•Udzielanieinformacjiturystycznej-nawarsztatachnauczyszsięwjakisposób komunikowaćsięzgościem/turystą,jakudzielaćrzetenejiwyczerpującej informacji.Dowieszsięskądczerpaćinformacjeturystyczneorazjak funkcjonują centra informacji turystycznej.•Nauka w tym zawodzie umożliwia:•uzyskanieświadectwpotwierdzającychkwalifikacjewzawodzieuznawanych w całej Unii Europejskiej: - HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, - HGT.06. Realizacja usług w recepcji.•zdobycie tytułu technika hotelarstwa,•zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach.Znamimożeszteżrozwijaćswojekompetencjespołeczneipersonalne.Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.JeślimieszkaszdalekoodJarosławiaczekanaCiebiemiejscewbursie >>>>> http://www.zpowjaroslaw.pl .
TECHNIK HOTELARSTWAPrzedmioty punktowane:język polski, język angielski, matematyka, geografiaPrzedmiot rozszerzony: język angielskiDrugi język obcy: włoski lub niemieckiMinimum punktowe: 60 pkt.„THINK BIG TO SUCCEED”Lubiszpodróże,interesujeszsiępoznawaniemróżnych kultur,ludzi,Twojąpasjąjestrekreacja,sport?Amoże w przyszłościchciałbyśzajmowaćsięsprzedażąitworze-niemoferttakichiwieluinnychusług?Jeżelitaktoten kierunek jest właśnie dla Ciebie!Dziękidynamicznierozwijającejsiębranżyturystycznohotelarskiej technikhotelarstwatozawódzprzyszłością.Istotątegozawodujest przedewszystkimkontaktzdrugimczłowiekiem,kreatywnośćatakże umiejętnośćpodejmowaniaodpowiednichdecyzji.Ważnajesttakże umiejętnośćpracyprzypomocyprogramówrecepcyjnych,któresłużą dosprawnejikompleksowejobsługigościahotelowego.Kierunekten łączy w sobie 3 zawody: hotelarz, kelner, organizator turystyki.Gwarantujemywysokipoziomkształceniaogólnegoizawodowego, przygotowujemyprzyszłychpracownikówbranżyhotelarskiej, gastronomicznejiturystycznej,którzymiędzyinnymimająmożliwość pracywobiektachnoclegowych,biurachpodróży,centrachinformacji turystycznej, lotniskach oraz dalszej edukacji na studiach wyższych.Kształcąc się w tym zawodzie nauczysz się jak:•rezerwować usługi hotelarskie,•wykonywać prace związane z obsługa gości w recepcji,•wypełniać dokumentację związaną z obsługą gości w hotelu,•rozliczać gościa z zamówionych usług,•przygotowywać jednostki mieszkalne do przyjęcia gości,•organizowaćusługirekreacyjne,sportowe,konferencyjneoraz przyjęcia okolicznościowe,•przygotowywać śniadania hotelowe,•założyćwłasnądziałalnośćgospodarcząiprowadzićswójobiekt hotelarsko – gastronomiczny,•korzystaćzróżnychnarzędziinfotechnicznychwspomagających wykonywanie zadań zawodowych.W programie nauczania także dodatkowe umiejętności: •“Animator czasu wolnego”,•“Obsługa kelnerska w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie”.Animatorczasuwolnegoorganizujeczaswolnydlaróżnychgrup wiekowychorazopracowujeirealizujeróżnorodneprogramy kulturalno-rozrywkowe.Uczymyjakprowadzićzajęciasportowe, plastyczne,muzyczneiteatralne.Umiejętnośćtajestdodatkowym atutemdlaosóbubiegającychsięopracęwobiektachnoclegowych i rekreacyjnych.Obsługakelnerskawobiekcieświadczącymusługihotelarskie-to dodatkowaumiejętnośćdającauprawnieniadopracywzawodzie kelner.Nauczyszsięjakorganizowaćstanowiskapracy,stosować w praktycetechniki,metodyisystemyobsługigości,przygotować ofertyusługgastronomicznychicateringowych,rozliczaćkonsu-mentówiusługi,stosowaćprogramykomputerowedoplanowania i promocjiusługorazkalkulacjikosztów,tworzyćkartymenu z uwzględnienieminformacjidotyczących:wartościodżywczejpotraw, alergenów i cen.Przedmioty zawodowe teoretyczne:•Organizacja pracy w hotelarstwie,•Marketing usług hotelarskich,•Obsługa konsumenta,•Język angielski zawodowy,•Obsługa kelnerska,•Animacja czasu wolnego.Przedmioty zawodowe praktyczne:•Pracownia hotelarska,•Pracownia obsługi konsumenta,•Pracownia obsługi informatycznej,•Pracownia obsługi kelnerskiej,•Zajęcia z animacji w praktyce,•Praktyka zawodowa w kraju lub za granicą.NOWOŚĆ ! - Dodatkowe kwalifikacje w ramach kursów:•“Stewardessa/steward”-kursprzygotowujeprzyszłychpracowników liniilotniczych,statkówwycieczkowychipasażerskichdoobsługi gości podczas lotu czy rejsu.•“Rezydentturystyczny”-kursdlaprzyszłychpracownikówbiur podróży,naktórymzdobędzieszwiedzęzzakresujakobsługiwać grupyturystyczne,opiekowaćsięnimiwtrakciepodróżyipobytu w hotelu szczególnie za granicą.•“Pilotwycieczek”-tokursdlaosób,którechcąwprzyszłości towarzyszyćwpodróżygrupomturystycznymisprawowaćnadnimi opiekę oraz dbać o prawidłowy przebieg imprez turystycznych.•“Obsługakasfiskalnych,terminalipłatniczych”-kursnaktórym poznasznowoczesneformypłatności,zasadyrozliczaniatransakcji, wystawiania dokumentów potwierdzających zapłatę.Rozwijanie dodatkowych umiejętności:•Organizacjaspotkańbiznesowych,konferencjiieventów-to zajęciaprzygotowującedopracywdzialebiznesuikonferencji. Nauczyszsięjakprzygotowaćizaaranżowaćsalę,sprawdzić wyposażenietechniczneimultimedialne,zorganizowaćbufet w przerwachkawowych,zapewnićgościomnoclegorazprowadzić niezbędną dokumentację.•Przewodnictwoturystyczne-toszkolenie,którepozwoliCinabyć umiejętnośćoprowadzaniaturystówpodanymobszarze,zabytkach orazudzielaniafachowychinformacji.Dowieszsięjaksprawować opiekę nad gośćmi/turystami.•Udzielanieinformacjiturystycznej-nawarsztatachnauczyszsię w jakisposóbkomunikowaćsięzgościem/turystą,jakudzielać rzetenejiwyczerpującejinformacji.Dowieszsięskądczerpać informacjeturystyczneorazjakfunkcjonującentrainformacji turystycznej.Nauka w tym zawodzie umożliwia:•uzyskanieświadectwpotwierdzającychkwalifikacjewzawodzie uznawanych w całej Unii Europejskiej: - HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, - HGT.06. Realizacja usług w recepcji.•zdobycie tytułu technika hotelarstwa,•zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach.Znamimożeszteżrozwijaćswojekompetencjespołecznei personalne. Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.JeślimieszkaszdalekoodJarosławiaczekanaCiebiemiejscewbursie >>>>> http://www.zpowjaroslaw.pl ..