Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowychim. Marii Curie - Skłodowskiej
ADRES: ul. Kraszewskiego 3, 37-500 Jarosław, woj. podkarpackiee-mail: zsschiosekretariat@interia.eu tel/fax: 16-6216414
v 03/2023
PRACOWNIK OBSŁUGI
HOTELOWEJ
3 letnia BSIS (Branżowa Szkoła I Stopnia)Przedmioty punktowane w rekrutacji:język polski, język angielski, matematyka, geografia„THINK BIG TO SUCCEED”Branżaturystyczno-hotelarskajestbranżąstalerozwijającąsię, która wymaga odpowiednio wykształconej kadry pomocniczej.Pracawtymzawodziepozwalarozwinąćszeregumiejętności praktycznych, przydatnych również w życiu codziennym.NaukawbranżowejszkoleIstopniatrwa3lata.Uczniowierozwijająumiejętności praktycznewszkolnychpracowniachjakrównieżwobiektachhotelarsko- gastronomicznych,któremogąbyćpotencjalnymimiejscamizatrudnienia.Najlepsi mająmożliwośćodbyciapraktykzagranicąpotwierdzonychdokumentemEuropass Mobilność. AbsolwentmożedalejkontynuowaćnaukęwdwuletniejbranżowejszkoleII stopniaiuzyskaćtytułtechnikahotelarstwaorazzdaćmaturę.Zdobywającten zawódbędzieszmiećmożliwośćzatrudnieniawhotelach,motelach,pensjonatach, domachwycieczkowych,schroniskachmłodzieżowych,obiektach gastronomicznych.Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:•organizować usługi dodatkowe w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,•przygotowywać i podawać śniadania,•przygotowywać w zakresie podstawowym sale do obsługi konsumentów,•przechowywać zastawę i bieliznę stołowa oraz sprzęt kuchenny,•wykonywać określone prace w pralni hotelowej,•pielęgnować rośliny ozdobne i hotelowe tereny zieleni,•dokonywać konserwacji i prostych napraw sprzętu i urządzeń rekreacyjnych,•postępować zgodnie z zasadami kultury osobistej i etyki zawodu,•dbać o bezpieczeństwo gości i ich mienie,•korzystać z różnych źródeł informacji,•prowadzić działalność gospodarczą,•utrzymywać czystości i porządek w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.Uzyskiwane kwalifikacje zawodowe•uzyskaniedyplomupotwierdzającegokwalifikacjęHGT.03.„Obsługagościw obiekcie świadczącym usługi hotelarskie”•możliwośćudziałuwpraktykachzawodowychrealizowanychwramach projektów Erasmus +•Dodatkowe kwalifikacje w ramach kursów i szkoleń:o“Obsługakasfiskalnych,terminalipłatniczych”-kursnaktórympoznasz nowoczesneformypłatności,zasadyrozliczaniatransakcji,wystawiania dokumentów potwierdzających zapłatęo“Kelner”-przygotowujedoobsługigościwzakładachgastronomicznych oraz przy obsłudze przyjęć okolicznościowych,o“Barista”parzyipodajekawyorazsporządzanapojekawowe(cocktailena baziekawy).Mawiedzęoróżnychgatunkachkaw,jejjakości,sposobach przygotowywaniaipodawania.Potrafiodpowiedniodobraćproporcje składnikówiznaróżnemetodyparzenia.Nazajęciachnauczyszsięprzygotowywaćkawyartystyczne(zdodatkami,wielowarstwowe, ozdobioneobrazkaminapiancezmleka),któremogązachwycićswoim wyglądem.Osobyposiadająceudokumentowaneumiejętnościwzakresie parzenia i podawania kawy są poszukiwane na rynku pracy.Organizacja nauki w zawodzie pracownik obsługi hotelowej:•WbranżowejszkoleIstopniaopróczprzedmiotówogólnokształcącychsą przedmioty zawodowe teoretyczne i praktyczne.•Praktycznanaukazawodujestrealizowanawszkolnychpracowniach,wklasie pierwszej 1 raz w tygodniu, w klasie drugiej i trzeciej 2 razy w tygodniu. •W pozostałe dni realizowane są przedmioty teoretyczne.Przedmioty ogólnokształcące:•Język polski•Język angielski•Historia•Wiedza o społeczeństwie•Podstawy przedsiębiorczości•Geografia•Biologia•Matematyka•Informatyka•Wychowanie fizyczne•Edukacja dla bezpieczeństwaPrzedmioty zawodowe teoretyczne:•Organizacja pracy w hotelarstwie•Marketing usług hotelarskich•Obsługa konsumenta•Język angielski zawodowyPrzedmioty zawodowe praktyczne:•Pracownia hotelarska•Pracownia obsługi konsumentaZnamimożeszteżrozwijaćswojekompetencjespołeczneipersonalne.Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.JeślimieszkaszdalekoodJarosławiaczekanaCiebiemiejscewbursie >>>>> http://www.zpowjaroslaw.pl .
PRACOWNIK OBSŁUGI HOTELOWEJ3 letnia BSIS (Branżowa Szkoła I Stopnia)Przedmioty punktowane w rekrutacji:j.polski, j.angielski, matematyka, geografia„THINK BIG TO SUCCEED”Branżaturystyczno-hotelarskajestbranżąstale rozwijającąsię,którawymagaodpowiedniowykształconej kadrypomocniczej.Pracawtymzawodziepozwala rozwinąćszeregumiejętnościpraktycznych,przydatnych również w życiu codziennym.NaukawbranżowejszkoleIstopniatrwa3lata.Uczniowierozwijają umiejętnościpraktycznewszkolnychpracowniachjakrównieżw obiektachhotelarsko-gastronomicznych,któremogąbyć potencjalnymimiejscamizatrudnienia.Najlepsimająmożliwość odbyciapraktykzagranicąpotwierdzonychdokumentemEuropass Mobilność. Absolwentmożedalejkontynuowaćnaukęwdwuletniejbranżowej szkoleIIstopniaiuzyskaćtytułtechnikahotelarstwaorazzdać maturę.Zdobywająctenzawódbędzieszmiećmożliwośćzatrudnienia whotelach,motelach,pensjonatach,domachwycieczkowych, schroniskach młodzieżowych, obiektach gastronomicznych.Kształcącsięwtymzawodziezdobędzieszwiedzęiumiejętności z zakresu:•organizowaćusługidodatkowewobiekcieświadczącymusługi hotelarskie,•przygotowywać i podawać śniadania,•przygotowywaćwzakresiepodstawowymsaledoobsługi konsumentów,•przechowywać zastawę i bieliznę stołowa oraz sprzęt kuchenny,•wykonywać określone prace w pralni hotelowej,•pielęgnować rośliny ozdobne i hotelowe tereny zieleni,•dokonywaćkonserwacjiiprostychnaprawsprzętuiurządzeń rekreacyjnych,•postępować zgodnie z zasadami kultury osobistej i etyki zawodu,•dbać o bezpieczeństwo gości i ich mienie,•korzystać z różnych źródeł informacji,•prowadzić działalność gospodarczą,•utrzymywaćczystościiporządekwobiekcieświadczącymusługi hotelarskie.Uzyskiwane kwalifikacje zawodowe•uzyskaniedyplomupotwierdzającegokwalifikacjęHGT.03. „Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie”•możliwośćudziałuwpraktykachzawodowychrealizowanych w ramach projektów Erasmus +•Dodatkowe kwalifikacje w ramach kursów i szkoleń:o“Obsługakasfiskalnych,terminalipłatniczych”-kursna którympoznasznowoczesneformypłatności,zasadyrozliczania transakcji, wystawiania dokumentów potwierdzających zapłatęo“Kelner”-przygotowujedoobsługigościwzakładach gastronomicznychorazprzyobsłudzeprzyjęć okolicznościowych,o“Barista”parzyipodajekawyorazsporządzanapojekawowe (cocktailenabaziekawy).Mawiedzęoróżnychgatunkachkaw, jejjakości,sposobachprzygotowywaniaipodawania.Potrafi odpowiedniodobraćproporcjeskładnikówiznaróżnemetody parzenia.Nazajęciachnauczyszsięprzygotowywaćkawy artystyczne(zdodatkami,wielowarstwowe,ozdobione obrazkaminapiancezmleka),któremogązachwycićswoim wyglądem.Osobyposiadająceudokumentowaneumiejętności wzakresieparzeniaipodawaniakawysąposzukiwanenarynku pracy.Organizacja nauki w zawodzie pracownik obsługi hotelowej:•WbranżowejszkoleIstopniaopróczprzedmiotów ogólnokształcącychsąprzedmiotyzawodoweteoretyczne i praktyczne.•Praktycznanaukazawodujestrealizowanawszkolnych pracowniach,wklasiepierwszej1razwtygodniu,wklasiedrugiej i trzeciej 2 razy w tygodniu. •W pozostałe dni realizowane są przedmioty teoretyczne.Przedmioty ogólnokształcące:•Język polski•Język angielski•Historia•Wiedza o społeczeństwie•Podstawy przedsiębiorczości•Geografia•Biologia•Matematyka•Informatyka•Wychowanie fizyczne•Edukacja dla bezpieczeństwaPrzedmioty zawodowe teoretyczne:•Organizacja pracy w hotelarstwie•Marketing usług hotelarskich•Obsługa konsumenta•Język angielski zawodowyPrzedmioty zawodowe praktyczne:•Pracownia hotelarska•Pracownia obsługi konsumentaZnamimożeszteżrozwijaćswojekompetencjespołecznei personalne. Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.JeślimieszkaszdalekoodJarosławiaczekanaCiebiemiejscewbursie >>>>> http://www.zpowjaroslaw.pl ..