Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowychim. Marii Curie - Skłodowskiej
ADRES: ul. Kraszewskiego 3, 37-500 Jarosław, woj. podkarpackiee-mail: zsschiosekretariat@interia.eu tel/fax: 16-6216414
v 03/2023
KUCHARZ
3 letnia BSIS (Branżowa Szkoła I Stopnia)Przedmioty punktowane w rekrutacji:język polski, język angielski, matematyka, geografia„THINK BIG TO SUCCEED”GotowanietoTwojapasja?Amożedopierochciałbyśpoznaćarkana sztukikulinarnej?Jeżelitak,tozapraszamydoBranżowejSzkoły I Stopnia na kierunek Kucharz.Toidealnyzawóddlaosóbkreatywnych,pomysłowych, zainteresowanychpracąwrenomowanychrestauracjachwPolsce i za granicą.Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:•przygotowania i wykonania potraw;•obsługi urządzeń gastronomicznych oraz innego sprzętu specjalistycznego;•organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych;•prowadzenia własnej działalności gospodarczej;•wykorzystania komputera w pracy.Absolwencimogąbyćzatrudnieninastanowiskumistrzsztukikulinarnej,szef kuchni,organizatorimprezokolicznościowychiusługcateringowych,pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej.Nauka w tym zawodzie umożliwia:•zdobycietytułukucharzaorazuzyskanieświadectwapotwierdzającego kwalifikacjęHGT.02Przygotowanieiwydawaniedań,którejestuznawanego na terenie całej UE;•AbsolwentpouzyskaniutytułukucharzmożepodjąćnaukęwBranżowejSzkole II stopnia lub podnieść swoje wykształcenie zawodowe na kursach. Atrakcyjne warunki kształcenia w tym zawodzie realizowane są w ramach:•zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych pracowniach zawodowych,●staży zawodowych w ramach Projektów Unijnych Erasmus+,●wyjazdów na targi branżowe,●branżowych konkursów szkolnych i międzyszkolnych. Organizacja nauki w zawodzie kucharz:•WbranżowejszkoleIstopniaopróczprzedmiotówogólnokształcącychsą przedmioty zawodowe teoretyczne i praktyczne.•Praktycznanaukazawodujestrealizowanawszkolnychpracowniachlub u pracodawców.•Zajęciapraktycznesąwklasiepierwszej1razwtygodniu,wklasiedrugiej i trzeciej2razywtygodniu.Wpozostałednirealizowanesąprzedmioty teoretyczne.Przedmioty ogólnokształcące:•Język polski•Język angielski•Historia•Wiedza o społeczeństwie•Podstawy przedsiębiorczości•Geografia•Biologia•Matematyka•Informatyka•Wychowanie fizyczne•Edukacja dla bezpieczeństwaPrzedmioty zawodowe:•Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii•Technologia gastronomiczna•Język angielski zawodowy•Pracownia gastronomiczna/zajęcia praktyczne.Znamimożeszteżrozwijaćswojekompetencjespołeczneipersonalne.Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.JeślimieszkaszdalekoodJarosławiaczekanaCiebiemiejscewbursie >>>>> http://www.zpowjaroslaw.pl .
KUCHARZ3 letnia BSIS (Branżowa Szkoła I Stopnia)Przedmioty punktowane w rekrutacji:j.polski, j.angielski, matematyka, geografia„THINK BIG TO SUCCEED”GotowanietoTwojapasja?Amożedopierochciałbyś poznaćarkanasztukikulinarnej?Jeżelitak,tozapraszamy doBranżowejSzkołyIStopnianakierunekKucharz.To idealnyzawóddlaosóbkreatywnych,pomysłowych, zainteresowanychpracąwrenomowanychrestauracjachw Polsce i za granicą.Kształcącsięwtymzawodziezdobędzieszwiedzęiumiejętności z zakresu:•przygotowania i wykonania potraw;•obsługiurządzeńgastronomicznychorazinnegosprzętu specjalistycznego;•organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych;•prowadzenia własnej działalności gospodarczej;•wykorzystania komputera w pracy.Absolwencimogąbyćzatrudnieninastanowiskumistrzsztuki kulinarnej,szefkuchni,organizatorimprezokolicznościowychiusług cateringowych,pracownikruchomejbazygastronomicznej:lotniczej, morskiej, kolejowej.Nauka w tym zawodzie umożliwia:•zdobycietytułukucharzaorazuzyskanieświadectwa potwierdzającego kwalifikację:oHGT.02Przygotowanie i wydawaniedań,którejest uznawanego na terenie całej UE;•Absolwentpouzyskaniutytułukucharzmożepodjąćnaukęw BranżowejSzkoleIIstopnialubpodnieśćswojewykształcenie zawodowe na kursach. Atrakcyjnewarunkikształceniawtymzawodzierealizowanesą w ramach:•zajęćpraktycznychrealizowanychwnowoczesnychpracowniach zawodowych;●staży zawodowych w ramach Projektów Unijnych Erasmus +; ●wyjazdów na targi branżowe;●branżowych konkursów szkolnych i międzyszkolnych. Organizacja nauki w zawodzie kucharz:•WbranżowejszkoleIstopniaopróczprzedmiotów ogólnokształcącychsąprzedmiotyzawodoweteoretyczne i praktyczne.•Praktycznanaukazawodujestrealizowanawszkolnych pracowniach lub u pracodawców.•Zajęciapraktycznesąwklasiepierwszej1razwtygodniu,wklasie drugiejitrzeciej2razywtygodniu.Wpozostałednirealizowanesą przedmioty teoretyczne.Przedmioty ogólnokształcące:•Język polski•Język angielski•Historia•Wiedza o społeczeństwie•Podstawy przedsiębiorczości•Geografia•Biologia•Matematyka•Informatyka•Wychowanie fizyczne•Edukacja dla bezpieczeństwaPrzedmioty zawodowe:•Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii•Technologia gastronomiczna•Język angielski zawodowy•Pracownia gastronomiczna/zajęcia praktyczne.Znamimożeszteżrozwijaćswojekompetencjespołecznei personalne. Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.JeślimieszkaszdalekoodJarosławiaczekanaCiebiemiejscew bursie >>>>> http://www.zpowjaroslaw.pl ..