Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznychi Ogólnokształcącychim. Marii Curie - Skłodowskiej
ADRES: ul. Kraszewskiego 3, 37-500 Jarosław, woj. podkarpackiee-mail: zsschiosekretariat@interia.eu tel/fax: 16-6216414
v11/2021
CUKIERNIK
3 letnia BSIS (Branżowa Szkoła I Stopnia)Przedmioty punktowane w rekrutacji: język polski, język angielski, matematyka, geografia„THINK BIG TO SUCCEED”CUKIERNICTWOJESTSZTUKĄ,CUKIERNIKAOGRANICZAJEDYNIE WYOBRAŹNIA.NicniewychodziCitakdobrzejaksłodkości?Chcesz połączyćpracęzprzyjemnością?Tak,takdobrzetrafiłeś…. Cieszymysię,żejesteśznami!/Dołączdonas!Udowodnimy,żeda siępołączyćobowiązkizawodowezpasjąuczącsięprofesji cukiernik.Tozawóddlaosób,któreniebojąsięwyzwań.Nauczyszsięłączyć surowcewtakisposób,abypowstałysłodkiearcydzieła.Unas zdobędzieszwiedzęniezbędnądotworzenianowychreceptur i dekoracji.Profesjatajestbardzosatysfakcjonująca,pozwala rozwinąć manualne i plastyczne zmysły artysty cukiernika.Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:•magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych •stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych•sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych•wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych•produkcjiwyrobówcukierniczychdietetycznych,regionalnychorazokreślonych grup klientów np. diabetyków, cukrzyków•nowoczesnych trendów w cukiernictwie.Atrakcyjne warunki kształcenia:•przygotowaniedopracywzawodziezapewniasłodkakadranauczycieli-znami Ci się upiecze•naukazawodurealizowanawprofesjonalniewyposażonychpracowniach cukierniczych•wyjazdy na targi branżowe oraz wycieczki do zakładów cukierniczych•udział w szkolnych konkursach cukierniczych •możliwośćrywalizacjiznajlepszymiadeptamisztukicukierniczejnp. Małopolski Konkurs CukierniczyUzyskiwane kwalifikacje zawodowe:•uzyskaniedyplomucukiernikapotwierdzającegokwalifikacjeSPC.01Produkcja wyrobów cukierniczych,•możliwośćudziałuwpraktykachzawodowychrealizowanychwramach projektów Erasmus+ .Organizacja nauki w zawodzie cukiernik:WbranżowejszkoleIstopniaopróczprzedmiotówogólnokształcącychsą przedmiotyzawodoweteoretyczneipraktyczne.Praktycznanaukazawodujest realizowanawszkolnychpracowniach,wklasiepierwszej1razwtygodniu,w klasiedrugiejitrzeciej2razywtygodniu.Wpozostałednirealizowanesą przedmioty teoretyczne.Przedmioty ogólnokształcące:•Język polski•Język angielski•Historia•Wiedza o społeczeństwie•Podstawy przedsiębiorczości•Geografia•Biologia•Matematyka•Informatyka•Wychowanie fizyczne•Edukacja dla bezpieczeństwaPrzedmioty zawodowe:•Technika w produkcji cukierniczej•Technologie produkcji cukierniczej•Język niemiecki zawodowy•Pracownia cukierniczaZawódcukiernikamaszerokieperspektywyrozwojuorazzatrudnieniawtakich zakładach pracy jak: •cukiernie, ciastkarnie, lodziarnie, przemysłowe zakłady cukiernicze•kawiarnie, restauracje, pensjonaty, domy weselne, hotele, firmy cateringowe,•własna działalność .Znamimożeszteżrozwijaćswojekompetencjespołeczneipersonalne.Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.JeślimieszkaszdalekoodJarosławiaczekanaCiebiemiejscewbursie >>>>> http://www.zpowjaroslaw.pl .
CUKIERNIK3 letnia BSIS (Branżowa Szkoła I Stopnia)Przedmioty punktowane w rekrutacji:j.polski, j.angielski, matematyka, geografia„THINK BIG TO SUCCEED”CUKIERNICTWOJESTSZTUKĄ,CUKIERNIKAOGRANICZA JEDYNIEWYOBRAŹNIA.NicniewychodziCitakdobrzejak słodkości?Chceszpołączyćpracęzprzyjemnością?Tak,tak dobrzetrafiłeś…Cieszymysię,żejesteśznami!/Dołącz donas!Udowodnimy,żedasiępołączyćobowiązki zawodowe z pasją ucząc się profesji cukiernik.Tozawóddlaosób,któreniebojąsięwyzwań.Nauczysz sięłączyćsurowcewtakisposób,abypowstałysłodkie arcydzieła.Unaszdobędzieszwiedzęniezbędnądo tworzenianowychrecepturidekoracji.Profesjatajest bardzosatysfakcjonująca,pozwalarozwinąćmanualne i plastyczne zmysły artysty cukiernika.Kształcącsięwtymzawodziezdobędzieszwiedzęiumiejętności z zakresu:•magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych •stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych•sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych•wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych•produkcjiwyrobówcukierniczychdietetycznych,regionalnychoraz określonych grup klientów np. diabetyków, cukrzyków•nowoczesnych trendów w cukiernictwie.Atrakcyjne warunki kształcenia:•przygotowaniedopracywzawodziezapewniasłodkakadra nauczycieli - z nami Ci się upiecze,•naukazawodurealizowanawprofesjonalniewyposażonych pracowniach cukierniczych,•wyjazdynatargibranżoweorazwycieczkidozakładów cukierniczych,•udział w szkolnych konkursach cukierniczych, •możliwośćrywalizacjiznajlepszymiadeptamisztukicukierniczej np. Małopolski Konkurs Cukierniczy.Uzyskiwane kwalifikacje zawodowe:•uzyskaniedyplomucukiernikapotwierdzającegokwalifikacje SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych•możliwośćudziałuwpraktykachzawodowychrealizowanychw ramach projektów Erasmus+ .Organizacja nauki w zawodzie cukiernik:WbranżowejszkoleIstopniaopróczprzedmiotówogólnokształcących sąprzedmiotyzawodoweteoretyczneipraktyczne.Praktycznanauka zawodujestrealizowanawszkolnychpracowniach,wklasiepierwszej 1razwtygodniu,wklasiedrugiejitrzeciej2razywtygodniu.W pozostałe dni realizowane są przedmioty teoretyczne.Przedmioty ogólnokształcące:•Język polski•Język angielski•Historia•Wiedza o społeczeństwie•Podstawy przedsiębiorczości•Geografia•Biologia•Matematyka•Informatyka•Wychowanie fizyczne•Edukacja dla bezpieczeństwaPrzedmioty zawodowe:•Technika w produkcji cukierniczej•Technologie produkcji cukierniczej•Język niemiecki zawodowy•Pracownia cukierniczaZawódcukiernikamaszerokieperspektywyrozwojuorazzatrudnienia w takich zakładach pracy jak: •cukiernie, ciastkarnie, lodziarnie, przemysłowe zakłady cukiernicze•kawiarnie,restauracje,pensjonaty,domyweselne,hotele,firmy cateringowe,•własna działalność .Znamimożeszteżrozwijaćswojekompetencjespołecznei personalne. Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.JeślimieszkaszdalekoodJarosławiaczekanaCiebiemiejscewbursie >>>>> http://www.zpowjaroslaw.pl ..